۱۰ نتیجه برای صاحبی
امین مهرمنش، محمدجواد ولدانزوج، محمودرضا صاحبی، متین فروتن، ماهیار سلطانی،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۹-۱۳۹۲ )
چکیده
از اهداف اساسی و اولیه در مطالعات تفصیلی اکتشاف منابع معدنی، تفکیک آلتراسیونهای معدنی بهمنظور مدلسازی شکل و موقعیت تودههای معدنی و تهیه نقشه نقاط بهینه حفاری است. نخستین هدف این مقاله تفکیک آلتراسیونهای معدنی در تصویر ماهوارهای فراطیفی Hyperion با استفاده از دو روش SAM و نسبت باندی است. در ادامه با استفاده از شبکههای عصبی پرسپترون چندلایه و تابع شعاعمبنا، به منظور تلفیق لایههای مؤثر بر کانیسازی مس پورفیری و لایه آتراسیون حاصل از طبقهبندی تصویر، هدف دوم که همان مدلسازی نقاط بهینه حفاری است، حاصل میگردد. نتایج طبقهبندی تصویر فراطیفی با استفاده از روشهای مذکور، نشان میدهد که روش نسبت باندی که قبل از بهکارگیری آن از تبدیل MNF استفاده شده است، دارای دقتی بالا و در حدود ۲/۹۴ درصد (دقت کلی بهدست آمده از ماتریس خطا) است. نتایج بهرهگیری از شبکههای عصبی در مدلسازی تعیین نقاط بهینه حفاری نیز نشان میدهد که بهترین ساختار شبکههای عصبی، شبکه عصبی MLP است و میزان انطباق گمانهها با نقشه تهیه شده بهوسیله این شبکه عصبی ۵۴ درصد است.
مصطفی اوجاقلو، محمودرضا صاحبی،
دوره ۲، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده
امروزه فشردهسازی داده و بطور خاص فشردهسازی تصاویر عددی یکی از بحثهای مهم در بسیاری از رشتههای علوم محسوب میشود و متخصصین مختلف از شبکههای تلویزیونی و وب سرویسها تا مهندسی پزشکی و سنجش از دور و GIS در پی یافتن تکنیکهای مناسب جهت ماکزیمم فشردهسازی با حداقل اتلاف میباشند. بر این اساس الگوریتمهای گوناگونی جهت اهداف و کاربردهای مشخصی ارائه شده است. در این مقاله پس از مروری کوتاه بر روشهای فشردهسازی موجک، تبدیل کسینوسی گسسته، KLT و روش تلفیقی بین تبدیل موجک و KLT یک روش فشردهسازی بر مبنای میانگینگیری چند گانه که با میانگین گیری با شروع های متفاوت از تصویر، حجم تصویر را تا یک چهارم کاهش میدهد و برای بازیابی تصویر نیز از تلفیق تصاویر میانگینگیری شده و سپس از مینیمم و ماکزیمم استفاده مینماید، ارائه شده است. سپس الگوریتم پیشنهادی بر روی چند تصویر از جمله یک تصویر ماهوارهای اجرا شده و نتایج نشان میدهد که با کیفیت قابل قبول به میزان ۲۵%حجم ذخیرهسازی فایلها کاهش یافته است.
محمدرضا رمضانی، محمودرضا صاحبی،
دوره ۳، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده
زیست توده جنگلها و تخمین مقدار آن نقش بسزایی در تغییرات آب و هوا دارد. بدلیل محدودیت و زمانبر بودن روشهای زمینی در تخمین زیست توده، روشهای سنجش از دور جایگزین موثری برای روشهای زمینی می باشد. در این تحقیق به منظور بهبود دقت برآورد میزان زیست توده جنگل نسبت به پژوهشهای پیشین، از تصویر اپتیک AVNIR-۲ و تصویر راداری PALSAR ماهوارهی ALOS و همچنین از دادههای زمینی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران مربوط به منطقهی شمالی خیرودکنار استفاده شده است. مراحل انجام این پژوهش را میتوان در سه مرحله بیان کرد:ا ۱- استخراج ویژگیها از تصاویر، ۲ – انتخاب ویژگی به کمک الگوریتم ژنتیک، ۳ - برآورد زیست توده با شبکه عصبی و آنالیز رگرسیون از ویژگی های انتخابی می باشد. ارزیابی نتایج حاصل از اعمال شبکه عصبی و آنالیز رگرسیون بر روی متغیرهای انتخاب شده توسط الگوریتم ژنتیک، بیانگر دقت بالای ۷۰ درصد توسط شبکه عصبی و دقت حدود ۱۵ درصد توسط آنالیز رگرسیون در تخمین مقدار زیست توده است. به همین خاطر استفاده از شبکه عصبی به نحوی که در این تحقیق استفاده شده، برای جنگلهای شمالی و با ساختار پیچیده پیشنهاد میگردد.
سیدمحمد میرمظلومی، دکتر محمودرضا صاحبی،
دوره ۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده
استفاده از دادههای رادار با روزنه مجازی بهترین و پرطرفدارترین روش بازیابی پارامترهای سطح خاک است. در این تحقیق سعی بر انتخاب بهترین مدل برای تخمین پارامترهای سطح خاک با استفاده از دادههای آزمایشات رطوبت خاک۰۳ در منطقه اوکلاهومای جنوبی است. با استفاده از مدلهای بازپراکنشی اُه، دوبوآ و رابطه تجمعی در سه باند L، C و P ابتدا به مقایسه ضرایب بازپراکنشی حاصل از مدل و تصویر در پلاریزاسیونهای افقی افقی و عمودی عمودی پرداخته شده است؛ سپس با استفاده از معکوس همان مدلها و روشهای ریاضی، پارامترهای زبری سطح، ضریب ثابت دی الکتریک و طول همبستگی محاسبه شده و نتایج با مقادیر اندازهگیریشده زمینی مقایسه شده است. در بخش مقایسه ضرایب بازپراکنش، مدل اُه در باند C بهترین دقت را دارد. در این بخش مدلهای دوبوآ و رابطه تجمعی در باند L دقتهای مناسبی دارند، اما نسبت به بهترین حالت نتایج ضعیفتری ارائه دادهاند. در بخش بازیابی پارامترهای سطح خاک به عنوان اصلیترین هدف تحقیق، روش حل معادلات با استفاده از سرشکنی که روی مدل رابطه تجمعی صورت گرفت، در تخمین تمامی پارامترها نتایج با دقت بهتری به دست آمدند، هرچند که مدل اُه در باند C برای تخمین زبری سطح و همین مدل در باند L برای تخمین ضریب ثابت دی الکتریک نتایج مناسبی ارائه داده است. از جمله نتایج این تحقیق میتوان به نتایج نامناسب باند P اشاره کرد، که نتایج بسیار نامناسبی نسبت به سایر باندها دارد، هم چنین نتایج ضعیفتر مدلهای تجربی در تخمین پارامترهای سطح خاک نسبت به مدل تئوری رابطه تجمعی اشاره کرد. همچنین پیشنهاد میشود در صورت امکان از دادههای زمینی با دقت مکانی بیشتر استفاده کرد.
یوسف رضایی، محمدجواد ولدان زوج، محمودرضا صاحبی،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده
تصاویر ماهوارهای جهت پایش و ارزیابی تغییرات پوششهای زمینی در بازههای زمانی بهکار میروند. همسانی رادیومتریکی و هندسی بین تصاویر چندزمانه و چند سنجنده اخذ شده، به علت تغییرات در سنجنده، شرایط جوی، زاویه تابش خورشید و زاویه دید سنجنده، بهندرت ممکن است وجود داشته باشد و میتواند باعث ایجاد مشکل در آشکارسازی تغییرات شود. همسانسازی رادیومتریکی و هندسی تصاویر چند زمانه و چند سنجندهای که از یک منطقه از سطح زمین برای آشکارسازی تغییرات و اختلافات نسبی عوارض زمینی اخذ شدهاند بسیار ضروری میباشد. از دادههای زمینی جهت کالیبراسیون رادیومتریک مطلق و یا عوارض شبهپایدار (PIF) جهت نرمالسازی رادیومتریک نسبی تصاویر چند زمانه میتوان استفاده نمود، اما جمعآوری دادههای زمینی هزینه بر بوده و اخذ همزمان آنها با گذر ماهواره با مشکلاتی همراه است و همچنین انتخاب عوارض شبهپایدار نیز بصورت بصری بوده و نیاز به نظارت کاربر دارد. در این تحقیق به منظور نرمالسازی رادیومتریکی و هندسی دو تصویر چند زمانه از منطقه یخچالی علم چال، روشی ارائه شده است. در این تحقیق، انتخاب عوارض شبهپایدار بهصورت خودکار و آماری میباشد و تصاویر ماهوارهای به یک سطح رادیومتریکی مرجع تبدیل میشوند. جهت هم مختصات سازی تصاویر، ابتدا نویز در آنها حذف شده و بهصورت تکراری با استفاده از روش تناظریابی تصاویر، دو تصویر هم مختصات گردیدند. بهمنظور ارزیابی نتایج از مقایسه هیستوگرام تصاویر، پارامترهای آماری و نقاط مستقل چک استفاده گردید. نتایج نشان دهنده نزدیکی پارامترهای آماری دو تصویر همسان شده بهیکدیگر میباشد، همچنین با استفاده از نقاط چک مقدار جذر میانگین مربع خطاها روش هممختصات سازی برابر ۵۲/۰ بهدست آمد.
حامد عاشوری، محمدجواد ولدان زوج، محمودرضا صاحبی،
دوره ۶، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده
طبقهبندی یکی از پرکاربردترین روشهای استخراج اطلاعات از تصاویر ماهوارهای است، در الگوریتمهای مختلف طبقهبندی تنها از اطلاعات طیفی تصویر بهعنوان ورودی استفاده میشود. در حالی که خصوصا در تصاویر با رزولوشن مکانی بالا، روابط مکانی بین پیکسلهای همسایه نقش بهسزایی در ایجاد تمایز بین کلاسهای مختلف، در تفسیر انسانی دارد. در تحقیقات مختلف روشهایی جهت کمیسازی بافت تصویر و استفاده از آن در ایجاد تفکیک بین کلاسها ارائه شده است. با توجه به تنوع روشهای کمیسازی بافت تصویر و تنوع پارامترهای قابل تنظیم آنها، امکان تولید تعداد بسیار بالایی ویژگی مکانی جدید از تصویر وجود دارد. هر یک از این ویژگیها توانایی خاصی در ایجاد تمایز بین کلاسهای تصویر دارند، این حقیقت و تعداد بالای ویژگیها، نیاز به انتخاب ترکیب بهینه و یا تولید ویژگیهایی که چکیده توانمندی مجموعه تولید شده را داشته باشند، را ضروری مینماید. در این تحقیق با الهام از اندکسهای تفاضلی نرمال طیفی، مفهوم شاخص مکانی جهت تولید شاخصهایی مبتنی بر ویژگیهای مکانی تولید شده از تک باند طیفی تصویر پانکروماتیک، جهت تفکیک کلاسهای مختلف تصویر معرفی شده است. شاخصهای مکانی تولیدی برای هر کلاس بهعنوان چکیده مجموعه ویژگیهای مکانی و بهصورت ویژگیهای جدید در کنار باند تصویر در طبقهبندی نظارت شده استفاده شد. ویژگیهای دارای بیشینه و کمینه مقدار در هر کلاس پس از تولید بردار میانگین در فضای ویژگیها و حذف ویژگیهای داری رنج تغییرات کوچک انتخاب شدند. پس از مقایسه با نتایج سایر کلاسها، زوج باندهای غیر تکراری انتخاب شده و ویژگیهای تفاضلی نرمال بر اساس آنها تولید شد، استفاده از ویژگیهای تولید شده در طبقهبندی منجر به افزایش قابل توجه دقت در تفکیک کلاسها و کاهش زمان کلی محاسبات گردید. از دیگر مزایای این روش، صریح و مستقیم بودن و عدم نیاز به روندهای تکرار است.
سمیه یاوری، محمد جواد ولدان زوج، محمودرضا صاحبی، مهدی مختارزاده،
دوره ۶، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده
با پرتاب ماهوارههای با حد تفکیک بالا در دهههای اخیر و عرضه این تصاویر بهصورت تجاری، بحث استخراج اطلاعات مکانی دقیق سهبعدی از این تصاویر در بسیاری از زمینههای مرتبط همچون فتوگرامتری و سنجشازدور مورد توجه قرار گرفت. به منظور استخراج این اطلاعات از تصاویر ماهوارهای، باید قبل از هر اقدامی، این تصاویر زمینمرجع شوند. به منظور زمینمرجعسازی تصاویر ماهوارهای، ابتدا باید یک سری عوارض کنترلی مانند نقاط، خطوط و یا سطوح در دو فضا استخراج شوند. سپس عوارض متناظر از بین کل عوارض استخراجشده تعیین و به طور مستقیم برای حل تابع انتقال بین دو فضا استفاده شوند. در سالهای اخیر تمایل محققان به سمت استفاده از عوارض کنترلی به ویژه خطوط به دلیل ویژگیهای منحصربه فرد این عوارض همچون استخراج و تناظریابی اتوماتیک آسانتر این عوارض و نیز فراوانی این عوارض در تصاویر ماهوارهای به خصوص در مناطق شهری، قرار گرفته است. از آنجاییکه، بهمنظور انجام زمینمرجعسازی اتوماتیک نیازمند خودکارنمودن کل روند هستیم و نیز تناظریابی عوارض خطی بین دو فضای نامتجانس یکی از مهمترین مراحل میباشد، در این مقاله، این روند بر اساس یک روش جدید با عنوان تناظریابی ساختاری بر اساس عوارض خطی که بدون نیاز به اطلاعات اولیه و تنها براساس اطلاعات قابل استخراج از تصویر و نقشه صورت میگیرد، انجام و مورد ارزیابی قرار میگیرد. در این روش، هدف یافتن تناظر تمام خطوط-متناظر ممکن با استفاده از یافتن دو الگوی متناظر ویژه میباشد. بر این اساس، مختصات ابتدا و انتهای خطوط استخراجشده به روند موردنظر معرفی و تناظریابی در سه فاز اصلی و با استفاده از روابط هندسی بین آنها تعیین میشود. در این مقاله، اثر تعداد حالتهای مورد بررسی و نیز یکی از آستانهها در دقت و قابلیت اطمینان نتایج بررسی میشود. نتایج روش پیشنهادی نشان میدهد که روش پیشنهادی میتواند بیش از ۸۰ درصد خطوط-متناظر را با ۱۰۰ درصد قابلیتاطمینان و با سرعت بالا، تعیین نماید.
رضا عرب صاحبی، بهزاد وثوقی، محمدجواد طوریان،
دوره ۸، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
در ارتفاعسنجی ماهوارهای (ارتفاعسنجی راداری)، سنجنده به منظور تعیین ارتفاع سطح آب، پالسهای راداری با توان معلوم را به سمت زمین ارسال و انعکاس آنرا بطور پیوسته ثبت میکند. سری زمانی متوسط توان بازگشتی ثبت شده در سنجنده، " شکل موج" نامیده میشود. مدل ریاضی شکل موج بازگشتی که اولین بار توسط براون معرفی شد؛ تحت تأثیر شش پارامتر : ارتفاع موثر موج، اپک زمانی، اریبی سطح، خروج از نادیر، سطح نویز حرارتی و ضریب پراکنش سطح میباشد. نقطه میانی شکلموج، نقش اصلی را در تعیین فاصله سنجنده تا سطح آب برعهده دارد. بنابراین ارزیابی میزان حساسیت این مدل ریاضی به شش پارامتر مذکور، میتواند در تعیین دقیقتر فاصله سنجنده تا سطح آب نقش مهمی را ایفا کند. در این تحقیق، آنالیز حساسیت شکل موج بازگشتی برای شکل موج شبیهسازی شده مأموریت ارتفاعسنجی راداری جیسون-۲ به انجام رسیده است. سپس، برای نشان دادن اثر پارامترهای اشاره شده در حالت واقعی در شکل موج بازگشتی جیسون-۲، در مسیر موجود در منطقه خلیج فارس و دریای عمان از سیکل ۲۰۸ این ماهواره ۲۲ نقطه انتخاب و آنالیز حساسیت پارامترها انجام گرفته است. نتایج حاصل نشان داد که موقعیت نقطه میانی شکل موج از حساسیت کمتری نسبت به پارامترهای ارتفاع موثر موج، خروج از نادیر و اریبی سطح برخوردار بوده و در مقابل، پارامتر اپک زمانی باعث جابجایی محسوسی در مکان نقطه میانی و در نتیجه ایجاد خطا در تعیین فاصله میگردد. چون فرایند تعیین مولفههای تشکیل دهنده شکل موج یک فرایند تکراری است؛ در این تحقیق نشان داده میشود که چگونه میتوان مقادیر اولیه این پارامترها را برای استفاده در روش کمترین مربعات برآورد نمود.
خانم مهرنوش امتی، دکتر محمودرضا صاحبی، دکتر یزدان عامریان،
دوره ۸، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۹۹ )
چکیده
کاربرد آشکارسازی ناهنجاری در بسیاری از زمینههای تحقیقاتی، جایگاه ویژهای را در میان پردازشهای تصاویر ابرطیفی به خود اختصاص دادهاست. امروزه بسیاری از روشهای مطرح در این زمینه، تنها از اطلاعات پسزمینه در راستای تمایزبخشی میان پیکسلهای ناهنجاری و پسزمینه استفاده مینمایند. این درحالیاست که عواملی همانند نویز و وجود پیکسلهای ناهنجاری در پسزمینه، فرض تبعیت از توزیع آماری خاص پسزمینه و همچنین تعداد بسیار باندهای تصویر ابرطیفی و همبستگی میان آنها، منجر به محدودیت روشهای ارائه شده و ایجاد خطا در آشکارسازی ناهنجاریها میگردد. هدف از این پژوهش، ارائه روش نوین آشکارسازی ناهنجاری با قابلیت رفع محدودیتهای مطرح شده میباشد. در روش پیشنهادی ابتدا تبدیل فوریه سریع (FFT) به عنوان پیش پردازش الگوریتم آشکارسازی ناهنجاری بر تصویر اعمال میشود. استفاده از این تکنیک کاهش بعد خطی، علاوه بر بهبود عملکرد الگوریتم آشکارسازی، قادر به کاهش قابل توجه حجم محاسبات نیز خواهدبود. در ادامه با تجزیه تصویر ابرطیفی کاهش بعدیافته به ماتریس پایین مرتبه پس زمینه و ماتریس خلوت ناهنجاری، علاوه بر جداسازی نویز از سیگنالهای موجود در تصویر، میتوان از هر دو مولفه پس زمینه و ناهنجاری به منظور استخراج اطلاعات استفاده نمود. در واقع با تفکیک مولفه ناهنجاری از پس زمینه، از اثر وجود پیکسلهای ناهنجاری در پس زمینه کاسته شده و تنها از این ماتریس به منظور استخراج اطلاعات و ویژگیهای آماری پس زمینه استفاده میگردد. همچنین به کارگیری فاصله ماهالانوبیس وزندار براساس معیار میانه در روش تجزیه پیشنهادی، توانسته به هر پیکسل، وزنی را متناسب با مرکز پس زمینه اختصاص داده و بدینترتیب نتایج آشکارسازی ناهنجاری را بهبود بخشد. پیادهسازی الگوریتم پیشنهادی بر تصاویر ابرطیفیCenter Pavia وUniversity Pavia و مقایسه نتایج حاصل از آنها با دیگر روشهای متداول در این زمینه، نشان از عملکرد بهتر تکنیک پیشنهادی در آشکارسازی پیکسلهای ناهنجاری از فضای پس زمینه داشته است.
خانم مهرنوش امتی، دکتر محمودرضا صاحبی، دکتر حسین آقابابایی،
دوره ۹، شماره ۳ - ( ۹-۱۴۰۰ )
چکیده
امروزه تکنیک توموسار با بسط اصول روزنه مجازی در راستای ارتفاعی، توانسته است محدودیت تکنیک های تداخل سنجی راداری در تفکیک پراکنشگرهای متعدد در پیکسل را برطرف نموده و توجه زیادی را در آنالیز مناطق پرچالش شهری به خود معطوف نماید. با وجود انتظار مشارکت و برهمنهی مولفه های مختلف پراکنشی از ساختمانهایی با ارتفاعات مختلف، سطح دیوار و سقف ساختمانها، سطح زمین و یا تنه درختان، تکنیک
توموسار با به کارگیری مجموعهای از تصاویر اخذشده در زوایای مختلف و آنالیز طیف سیگنالی هر یک از پیکسل های تصاویر در جهت دوبعدی رنج و آزیموت، امکان بازیابی تابع بازپراکنش را در راستای ارتفاعی فراهم آورده است. در این پژوهش، قابلیت روش نوین غیرپارامتریک تخمین طیف سیگنالی در آنالیز بعد سوم ساختمان در مناطق شهری مورد بررسی قرار می گیرد. تخمین گر کارآمد پیشنهادی ماکزیمم آنتروپی با جستجوی ضرایبی از مدل رگرسیون خودکار در راستای ماکزیم مسازی آنتروپی سیگنال و همچنین تفکیک سطوح مختلف نویز در تصاویر توانسته است عملکرد مناسبی در بازسازی اطلاعات سه بعدی از منطقه فراهم نماید. پیاده سازی الگوریتم پیشنهادی با استفاده از ۱۹ تصویر ماهواره تراسار - ایکس در بررسی برج هزاره سوم شهر تهران با بلندای ۱۲۰ متر و مقایسه نتایج حاصل از آن در مقایسه با روشهای تخمین طیفی کاپون و بیم فرمینگ، نشان از عملکرد بهتر روش پیشنهادی در بازسازی ارتفاعی ساختمان، پیوستگی پروفیل بازپراکنش و حذف اثرات سایدلوب ها داشته است.